Бикини или бикина?

Защо носим „Бикини”?


В днешно време когато става дума за дамско бельо, в главата ни изниква огромно разнообразие от думи, описващи достиженията на модните дизайнери, модните тенденции и разнообразието на пазара, целящо да задоволи изискания вкус на всяка модерна жена - бикини, бразилиана, боксерки, безшевно бельо, памучни, дантелени ... в разнообразни размери и цветове. Днес бельото на всяка дама отразява нейната индивидуалност, вкус, предпочитания, дори характер - удобно, практично, луксозно, секси, спортно ... дамското бельо заема почетно място в гардероба на всяка жена. 

Нека обърнем поглед назад и да проследим дългия път на развитие на тази важна част от женския гардероб.

Още в Стария завет съществува изискване за носене на бельо от страна на първосвещеника и свещениците. Бельото е изработено от лен и се носи, за да прикрие голотата на тялото. Дамското бельо, което познаваме днес се появява много по-късно. В България това се случва в началото на ХХ век, пренесено от модните ателиета в Париж и Виена. В началото дамското бельо прикрива голяма част от женското тяло, но с течение на времето размерите на бельото намаляват все повече и повече.

Не по-малка част от модната индустрия заема и дамският бански костюм (накратко наричан „бански”). В Древен Рим хората се къпят голи или по риза, а в последствие мъжете и жените се къпят по бельо. Първите бански костюми се появяват едва през ХVІІІ век. В началото представляват рокли до коляното и едва през ХІХ век те стават по-къси, разкриващи по-голяма част от тялото под влияние на модните тенценции наложени от Коко Шанел за слънчев загар по раменете, ръцете и краката.

Всички бански костюми са цели до 1946 г., когато Луи Реар – моден дизайнер, представя на революционно модно ревю в Париж - бикини – бански костюм, състоящ се от две части. Името произхожда от атола Бикини – необитаван коралов остров в Тихия океан, където по това време се извършва първият ядрен опит от американските въоръжени сили. На местен език Бикини означава „кокосово поле”. Новият бански костюм „бикини” е популяризиран като „най-малкият бански костюм в света” и предизвиква истинска революция в Западна Европа, а по-късно и в САЩ. Поради смелото разкриване на женското тяло, е бил забранен в Испания по указание на генерал Франко.

Ето защо неправилно в ежедневието си използваме думата „бикина” вместо „бикини”. Поради произхода на думата, правилно е да се казва „дамски бикини”, „памучни бикини”, „дантелени бикини” и т.н.

Днес се радваме на изключителното разнообразие на дамското бельо и бански костюми. Дизайнерите създават модели, комбиниращи горна част с по-дълбоко деколте или такова около врата с различен вид долна част, например дълбоки бикини, боксерки, бразилиана или прашки. В забързаното ежедневие дамите залагат на удобни памучни бикини или безшевно бельо, но също така разнообразяват гардероба си с дантелени боксерки или бразилиана и глезят сетивата с луксозно дамско бельо.

Препоръчани продукти

Продукти